bæredygtighed på Louise Marie

Bæredygtighed på Louise Marie
På plejehjemmet Louise Marie er vi meget opmærksomme på og beviste omkring hvor og hvordan, vi kan gøre en indsats for at bidrage til øget fokus på bæredygtighed i hverdagen, og hvad vi kan gøre på lidt længere sigt. Og vi gør faktisk allerede en hel del, siger Sussie Lysholm, som er forstander på Louise Marie.

Sidebar

Egne krydderurter og tomater

F.eks. er vi næsten selvforsynende med krydderurter og tomater. Vi har både purløg, persille, timian, rosmarin, oregano, salvie, laurbær, mynte samt tomater i forskellige sorter.
Beboerne elsker at komme op til plantekasserne på vores tagetage, hvor de kan dufte, røre og se de skønne urter vokse sig større dag for dag.
Og vores eget køkken har stor glæde af de mange krydderurter, som er med til at gøre maden spændende og varierende.

Reducering af madspild og kødfrie dage

Udover at være selvforsynende i krydderurter forsøger vores køkken hele tiden at tænke bæredygtighed i form af mindre madspild og kødfrie dage. Vi laver vores egen rasp af tørt brød, sylter selv, ja faktisk laver vi alt fra bunden. Is, desserter, mos, mayonnaise,  brød, kager, det meste pålæg, urte salt, og urte olier.
Når der ikke lige er det der Corona noget plukker beboer og personale f.eks., hyldeblomst og blommer og æbler som vi bruger i køkkenet.
På den måde ved vi 100%, hvad det er, vi giver vores beboere at spise. Det er både billigere og bedre og uden alle mulige tilsætningsstoffer.
Vi har en til to kødfrie dage om ugen, hvor vi tilbereder lækre grønsagsretter så som: Chili sin carne, ratatouille, supper med masser af årstidens grønt.
Når vi spiser kød, får vi det fra økologiske landbrug. Vi har i de sidste to år købt kød hos Gambogård, som vægter dyrevelfærd højt. Kvaliteten er virkelig høj og der går aldrig noget til spilde.
Kylling køber vi hos Hopballemølle, som lægger stor vægt på dyrevelfærd.
Madspild har vi intet af – alt bliver brugt fortæller Carsten Hansen, Teamleder i køkkenet.

Affaldssortering

I takt med at kommunen har stillet containere op til affaldssortering og det er blevet mere almindeligt at affaldssortere, er vi blevet langt mere beviste om, hvad vi smider ud og ikke mindst i hvilke mængder. Det betyder også, at vi er blevet mere beviste omkring indkøb og genbrug. Vi sorterer i pap og karton, plast, glas, papir, farligt affald, metal, elektronik, tekstil og bioaffald.

Indkøb – 80% bæredygtigt

På Louise bruges meget plastik i hverdagen, f.eks. til bleer og sygepleje. Efter at vi er blevet mere beviste om omfanget heraf, køber vi i dag i langt højere grad produkter, der er produceret af genbrugsplast og køber mindre engangsservice. Vi køber også lokalt hvor vi kan, f.eks. ved brug af lokale håndværkere, lokale supermarkeder og lokale blomsterhandlere. Et estimat er, at 80 % af vore indkøb i dag er bæredygtige.

Genbrug

Vi genbruger hvor det er muligt og får ofte ting og sager doneret af pårørende, frivillige og andre der vil os det godt. I flere år har vi modtaget garn og på et tidspunkt (før corona) var der en hel etage med beboerne, der strikkede tæpper til de hjemløse og karklude til brug på Louise Marie.

Fremtid
Vi kan alle gøre meget for at blive mere bæredygtige, men udfordringen er ofte at det også skal hænge sammen økonomisk. Da Københavns Kommune for nylig satte taksterne ned gældende fra 1. januar 2022 har vi desværre i højere grad måtte fravælge indkøb af økologiske produkter. Og det er rigtig ærgerligt.

Sidebar
3962 2333 Find hjem

Kontakt